Ook als scoutinggroep doen we ons best om duurzamer en bewuster met onze omgeving om te gaan. Hoe? Nou, bijvoorbeeld zo:
Qua afval scheiden hebben we een flinke stap gezet. Voorheen kostte het apart afvoeren van papier, plastic en glas veel moeite (waarvoor dank aan de oudervertegenwoordigers die dit jarenlang keurig wegbrachten voor ons!) en verdween er veel recyclebaar afval in ‘de grote groene grabbelton’, zoals onze restafval container liefkozend genoemd werd.
Sinds begin 2023 mag ons afval mee in de huisvuilroute van de gemeente Leusden en wordt het dus net als bij huishoudens gescheiden ingezameld. Dit is een kostenbesparing voor de groep én winst voor het milieu! Om het gemakkelijk te maken voor de gebruikers van het gebouw zijn overal nette bakken geplaatst voorzien van logo’s. Een logistieke klus die het SB opgepakt heeft. Voor het aan de weg zetten van de containers is een rooster gemaakt waar elk team van Manitoba aan bijdraagt, zodat je met jouw speltak, team of commissie slechts af en toe aan de beurt bent.
Duurzaam stoken
Wat zou Scouting zijn zonder een kampvuur? Koken op vuur, rituelen, de gezelligheid en goede gesprekken: het is niet weg te denken. Vuur stoken is echter een veelbesproken onderwerp geworden in de samenleving, vanwege de belasting voor het klimaat en de gezondheid. Dit gaat uiteraard ook Scouting aan, want wij willen ook over 30 jaar vooral buiten in de natuur actief zijn. Daarom komt er meer aandacht voor duurzaam stoken. Hieronder alvast wat info.
Algemeen
- Stook alleen onbehandeld (‘schoon’) hout, zonder verf, beits, lijm of impregneermiddel, gebruik geen MDF. Het is verboden om behandeld hout te verbranden: bij verbranding komen nog meer schadelijke stoffen zoals zware metalen vrij.
- Gebruik hout dat goed droog is (afhankelijk van de houtsoort, bij voorkeur 1 tot 2 jaar gedroogd). Vochtig hout brandt minder goed en zorgt voor meer uitstoot van schadelijke stoffen. Bewaar hout dus niet buiten, maar binnen/in de schuur en hou voor jezelf bij hoe lang het er al ligt.
- Gooi nooit papier, karton, of ander afval op het vuur, het geeft namelijk veel rook en vliegas. Dat draagt sterk bij aan luchtvervuiling.
- Vraag je af of je kunt stoken bij windstil of mistig weer. Houtrook blijft dan langer hangen. Stook ook niet als het te hard waait (windkracht 5 of hoger); houtrook slaat dan direct neer. Kijk voor meer informatie op www.stokwijzer.nu of www.rivm.nl/stookalert.
- Maak een houtvuur bij voorkeur aan met kleine houtjes of houtkrullen. Zo nodig kan het met bruine aanmaakblokjes. Gebruik geen spiritus of andere brandbare vloeistoffen om het vuur aan te steken, dat is gevaarlijk en slecht voor het milieu.
(Kamp)vuur buiten
- Gebruik alleen gesprokkeld hout als het behoorlijk droog is. Leg vochtiger hout zoveel mogelijk om het vuur heen om alvast te drogen voordat het op het vuur gaat.
- Bij weinig wind en droog hout maak het je het vuur aan met de Zwitserse methode: leg de kleinste houtjes bovenop de stapel en steek het vuur van bovenaf aan. Dit is dus anders dan je misschien gewend bent. Stapel het hout kruislings op elkaar, begin met dikke blokken onderin en eindig met dunne houtjes en een aanmaakblokje bovenop. Stapel het hout losjes, zodat de lucht er goed bij kan. Deze manier van aansteken geeft veel minder rook en vervuiling bij het opstarten van het vuur.
- Bij meer wind en/of vochtige omstandigheden kan het handig zijn het vuur aan te steken aan de onderkant, zodat het gestapelde hout als afdak fungeert om het vuur aan te krijgen.
- Laat het vuur als het kan vanzelf uitbranden. Heb je hiervoor geen tijd, doof het vuur dan snel met weinig water.
- Ga je koken? Gebruik dan een Zweedse fakkel als kookvuur.
Vuur binnen in kachel of open haard
- Maak het vuur aan met de Zwitserse methode: leg de kleinste houtjes bovenop de stapel en steek het vuur van bovenaf aan. Dit is dus anders dan je misschien gewend bent. Stapel het hout kruislings op elkaar, begin met dikke blokken onderin en eindig met dunne houtjes en een aanmaakblokje bovenop. Stapel het hout losjes, zodat de lucht er goed bij kan. Deze manier van aansteken geeft veel minder rook en vervuiling bij het opstarten van het vuur.
- Zorg ervoor dat het hout goed verbrandt door een hoge temperatuur. In een optimaal brandend vuur zijn de vlammen helder geel en flikkeren ze nauwelijks. Vuur brandt het beste als er voldoende lucht bij het vuur kan. Zet een raampje open zodat er voldoende verse lucht naar binnen kan.
- Laat het vuur vanzelf uitbranden. Verminder dus niet de luchttoevoer. Daardoor verbrandt het hout minder goed en ontstaan er schadelijke stoffen.
- Maak na elke stookbeurt de aslade schoon en laat je schoorsteen minstens één keer per jaar vegen.