Ergens in 2017 vroeg iemand in de groep zich af waar toch dat groepslied van ons vandaan is gekomen. Elk lid van de groep kon zich alleen maar herinneren dat het er was en het gezongen werd. Aan mij werd gevraagd of ik het wist. Neen, dus.
Ik ben gaan rondmailen bij de oud-leden uit de jaren 50 die op de reünie van 2015 waren. Van één van hen (Henk Raat) kreeg ik al snel een reactie dat hij het bij de groep had geleerd maar dat hij de oorsprong ook niet kende. Maar wel merkte hij verder op dat het om een zeer letterlijke vertaling van het Nederlands in het Engels gaat (apennootjes = monkeynuts).
Vervolgens realiseerde ik mij dat het in het Engels gaat het om peanuts!! Kortom, iemand heeft zijn fantasie gebruikt destijds. Vervolgens heb ik gericht op Internet gezocht en daar kwam een Amerikaanse song tevoorschijn voor welpen. Zie onderstaande screenshot ‘Tarzan of the Apes Song’. In ons groepslied is het woord coconuts vervangen door monkeynuts!!
Leo Kruiskamp (bekend van de vele jaren verhuur door zijn school in Gorinchem), schreef: ‘Ik kan er helemaal naast zitten maar in 1959 hadden we het zomerkamp in Moergestel. Dat kamp had al thema iets als indianen of de rimboe. Volgens mij werd daar dit “lied” regelmatig gezongen.’
Ik heb nog eens zitten neuzen in een oud herdenkingsboek dat in 1964 is geschonken aan Hopman Valentin. (zie 1959) Ik kreeg dit enkele jaren geleden terug van hem terug. Het is zeer aannemelijk dat het daar voor het eerst is gezongen. Deze Hopman zie ik er wel voor aan dit zo bewerkt te hebben. Helaas kan ik het hem niet meer vragen want hij is overleden. Zelf was ik er niet bij in 1959. Was toen nog welp!
Kortom, dit lijkt mij het verhaal van ons groepslied te zijn. Als bijvangst kwam ik ook nog wat verder bij mijn jacht op het laatste mysterie van Manitoba: waarom deze Hopman Valentin in 1952 de overblijvende te oude welpen heeft overgenomen en daar een bloeiende troep van wist te maken! Waarom hij dat deed (hij kwam uit Amsterdam) zal ik nooit meer kunnen achterhalen. Belangrijkste is dat hij het deed!
Inmiddels heeft iemand de vraag gesteld waarom wij een Schotse das hebben terwijl alle groepen in Amersfoort een combinatie van kleuren had en heeft. Dat moet ook ergens gebeurd zijn rond 1957-1958.
Rob Daale
November 2017