Op vrijdag 17 november was er de gelegenheid om bij een knappend haardvuurtje op Manitoba alvast wat wijnactie-wijnen voor te proeven. Onder leiding van bevriende wijnliefhebber Alexander van Dijk proefden we 11 verschillende wijnen. Door de bijpassende hapjes – dankjewel Jolanda! – kwam de smaak van de wijn nog beter tot zijn recht. Jullie webredacteuren waren erbij en laten je meegenieten via dit verslag.
Cava Pere Ventura Rosé Brut
Elena: Deze Cava heeft niet dat wrange, zoals champagne dat kan hebben. Lekker.
Folkert: De prijs – smaak verhouding is top.
Alexander: Behoorlijk sterk, beetje zuurtje.
Touraine Sauvignon Blanc
Guy: Stevig en lekker fris, niet te droog en niet te zoet.
Alexander: deze druif geeft frisse wijn, veel zuren. Je moet er iets bij eten dat ook dat zure heeft, zoals geitenkaas of salade met dressing.
Jolanda: Lekker. Jeanette: Heel erg lekker.
Nuevo Mundo Sauvingnon Blanc
Alexander: Deze wijn is wat voller van smaak dan de Touraine.
Marius: iets bitter achterin, grapefruit.
Nora: Lekkerder dan de Touraine.
Erik: prikkeltje in de smaak die tintelt.
Cap au Sud Muscat/Colombard
Elena: Je proeft dat er twee verschillende soorten druiven gebruikt zijn.
Alexander: Muscat is vaak een zoete wijn, maar deze is dus droog.
Nora en Folkert: Dit is de lekkerste tot nu toe.
Marcel: Geef mij deze maar voor mijn verjaardag!
Ironstone Chardonnay Sustainable
Erik: erg lekker, hier hou je het wel lang mee vol.
Elena: geur wel sterk, maar de smaak niet zo sterk als Chardonnay vaak is.
Nora: dit is meer mijn smaak, dan de Sauvignon Blanc.
Jolanda: Smaakt na een hapje zalm nog lekkerder.
Baumgartner Blauer Zweigelt
Guy: Beetje zoetig, lichte vanillesmaak.
Folkert: Doordrinkwijntje, zijn geld dubbel waard.
Peter: Met droge worst erbij krijg je de fles wel leeg.
Elena: Chic etiket voor die prijs.
Piccini Chianti Classico
Nora: doet het goed bij een Pizza Calzone.
Alexander: de kwaliteit van Chianti is de laatste jaren sterk verbeterd.
Annemieke en Erik: lekker, lekker soepel.
Jolanda en Alexander: tikje scherp, als je iets gegeten hebt is het lekkerder.
Cap au Sud Syrah et Mourvedre
Alexander: Kruidig, je moet er wel wat bij eten.
Guy: Volgende keer een stoofschotel als hapje erbij.
Marcel: het weekend is geslaagd bij deze wijn.
De winnaar van de avond.
Aglianico Bio
Peter: Hèt Harm-Jaap wijntje.
Annemieke: Lastig uit te spreken, maar erg lekker.
Guy: Beetje stroef, wel heel volle smaak. Voor bij het kerstdiner.
Alexander: Je kan hem nog goed laten liggen, dan wordt hij nog zachter.
Tour Belingard (50cl)
Guy: Deze gaat mijn vrouw lekker vinden.
Alexander: Zoet, maar toch een bepaalde frisheid; niet dat mierzoete zoals de Muscat van vorig jaar.
Jolanda: Smaakt naar meer. Nog lekkerder met een stukje kaas erbij.
Jeanette: Echt een toetje.
Robertsons Tawny
Guy: veel smaak. Misschien wat te waar voor bij het toetje.
Alexander: Tawny port is altijd wat ouder en rijper dan Ruby port.