De bevers komen!

We maakten in de jaren 80 en 90 elk jaar een beleidsplan. Een bron van heel informatie maar ook van heel veel plannen. Zo werd wel zichtbaar hoe het met de ledengroei zou kunnen gaan. Op 1 januari 1991 hadden we maar liefst 146 leden, 22 meer dan het jaar ervoor. Marcel Hellinghuizen was spelteamleider bij de jongenswelpen, gesteund door Roelant Hesp, Saskia Lantzendorffer, Nannie Bleijerveld en Harm Jaap Roetman; bij de meisjeswelpen is Lisette van der Hoeven spelteamleider en verder zijn daar Tom Scholte en Vjera Brinkman. Marinka van Dijk is er net bij gekomen. Bij de verkenners Bert Beutick, Marcel Holstein, Karin van Dijk en Jeroen Dirks. Bij de gidsen zien we Theo Lindhout, Imke Obbens, Ad Kolsteeg en Ineke Nijhof. Jeroen Hesp, Marius Pals en André van de Beek zitten bij de rowanbegeleiding. Nieske Nachtegaal zit bij de sherpas. En er is ook een stam. Peter Luitjens is stamadviseur. Nog veel bekende namen dus.

Op 25 januari 1991 stelt de groepsraad vast dat het clubhuis de laatste tijd slecht wordt onderhouden. En Bert Kaal maar weer vrolijk aan de slag. Leuker is de mededeling in de groepsraad dat Mariken Huster wel beverleiding wil worden. De bevers gaan in september 1991 fris van start.

Met Pasen draait zoals gebruikelijk alles weer om de HIT. De trappershike van de hikewedstrijden in Harderwijk worden door stam en leiding georganiseerd. Maar dat neemt niet weg dat Jolinda Glaudemans en Brenda Kroeze het leuk vinden om aan deze hike zelf mee te doen, waarvan hier een beeld ergens op een kampplaats.

In 1991 komt de uitbreiding gereed. Twee lokalen erbij. Eén voor de Bevers en één voor de leiding. Bovendien krijgen we meer toiletten en douches. Het is jammer dat de gemeente Leusden geen subsidie verleent voor onze uitbreiding. Ook een bezwaarschriften-procedure levert behalve waardering geen geld op. We laten het er bij zitten. Het staat niet in de weg dat het een zeer geslaagde opening is. Bert Kaal en Henk de Ruig krijgen een zilveren waarderingsteken van het bestuur van Scouting Nederland. De pers besteedde ruimschoots aandacht aan de opening.

 

In 1992 bereiken we in het najaar het aantal van 196 leden. Helaas gaat het in de jaren daarna weer naar beneden. We dachten in 1992 serieus na over een compleet andere structuur, want als het zo door zou gaan dan zouden we meerdere welpenhordes en meerdere oudere speltakken krijgen. Dat is heel veel jaren later wel gebeurd, maar toen dachten we dat we snel richting de 250-300 leden zouden gaan. We hadden in 1992 twee bevergroepen waarvan bij gebrek aan leiding eind 1993 weer één moest worden opgeheven. Dat betekende dat de aanvoer naar de welpen stagneerde. Dus geen groei meer!

De sherpa’s zaten gezellig in hun hok.

Mededeling in de groepsraad van 28 februari 1992: de sjoelbak is geen asbak.

Uiteraard stond met Pasen 1992 de klok weer helemaal op HIT. Manon Beutick deed mee aan de woudlopershike. En zij moest in de Hierdense beek tegen de stroom in zwemmen!!!! Even doorbijten dus.

De meisjeswelpen gingen in 1992 van 4 tot 11 juli met kamp naar Gorssel en de rowans gingen voor de eerste maal naar Hongarije op  kamp.

 

1993 is een relatief rustig jaar. We schaffen dat jaar eindelijk een grote kachel aan, die vanaf de zolder lucht in ons gebouw blaast. Bijna 10 jaar moesten we het doen met butagaskachels en houtvuren. Het was een grote uitgaaf waar we enkele jaren over hebben nagedacht. Nog maar 20 jaar geleden dus!

De eisen rond brandveiligheid werden strenger vanaf 1993 en het is steeds strenger geworden. In die jaren kon het door Bert en Henk nog goed worden bijgehouden.

Wat betreft de HIT met Pasen 1994 wil ik twee beelden niet onthouden van Richard de Ruig die bij kasteel Leuvenum vanaf een trappersbaan in het water stapte en daar maar één reactie op had.

De Bisongeloei wordt in 1994 18e  bij de verkiezingen van Koning Groepsblad.

In 1995 vieren we ons 50 jarig bestaan. We hebben dat jaar 187 leden. Maar eerst kijken we nog even terug naar 1994. In februari 1994 dienen we de tekeningen in voor uitbreiding van de zolder, maar de welstandscommissie van Leusden gooit roet in het eten, want het ziet er niet mooi genoeg uit. Omdat we anders in de kosten komen laten we het maar zitten. De welstandscommissie is namelijk van mening dat de bezwaren kunnen worden weggenomen als de helling van het dagvlak van de dakkapel evenwijdig aan de bestaande dakhellingen worden gemaakt, waardoor een profielverandering kan ontstaan die welstandshalve aanvaardbaar zou kunnen zijn; het omplaatsen van de dakopbouw zodat deze strookt met het ondergelegen gevelkozijn. Volgt u het nog?

Spectaculair was het groepsweekend 1995 in Baarn. Het speelde zich af in het land Abotinam. De groepsnaam achterstevoren geschreven:

Er was in oktober een reünie vanwege ons 50 jarig bestaan:

 

In 1996 herneemt het scoutingleven zijn normale loop. Er komt een nieuw bestemmingsplan voor de Treek en men neemt daar een verkeerd aantal m² bebouwde  oppervlakte voor ons terrein in op. Gelukkig wordt dat hersteld, maar je moet alert blijven!

Anno 2015 is het heel normaal dat je gewoon op de riolering bent aangesloten. Vóór 1996 hadden we nog gewoon een septictank en die zat elk jaar wel enkele malen vol. Dan moesten met name Bert Kaal en Henk de Ruig weer aan het werk. Smerig??? Het hoorde erbij en je doet dat gewoon voor de groep, hoorde je Henk zeggen. We krijgen wel een subsidie voor de aanleg van de riolering tot aan de Dodeweg en we hoeven maar 3000 gulden zelf bij te dragen. Tot slot: de kampvuurkuil krijgt een facelift!

Terug naar hoofdstuk 7

Verder naar hoofdstuk 9

Over Scouting Manitoba

In 2020 bestond Scouting Manitoba 75 jaar! En dat is nog maar het begin. We zijn een informele en gezellige groep.
Daarbij kennen we allerlei ceremonies, zoals het hijsen van de vlag, de eed en ons groepslied.
Wel vaak met een twist, maar dat merk je vanzelf wel. De scoutingactiviteiten die wij ondernemen zijn divers en spelen zich vooral buiten af.

Scoutinggebouw huren

Midden in het bos, tussen Amersfoort en Leusden, ligt het prachtige clubhuis van onze scoutinggroep. Het heeft een heerlijke nieuwe kampvuurkuil en biedt plaats aan groepen tot vijftig personen. Het gebouw wordt vaak verhuurd aan (sport)verenigingen en scholen, voor kampen, overnachtingen en andere meerdaagse bijeenkomsten.

Lid worden van Scouting

Scouting is een te gekke bezigheid voor jong en oud vanaf 5 jaar. De scouting-activiteiten zijn heel divers en natuurlijk afhankelijk van de leeftijd. We zijn met alle leeftijden veel buiten, in de natuur. We vinden het leuk om een vuurtje te stoken, waar we dan ook op koken. We bouwen grote boomhutten, doen aan boogschieten of lopen een speurtocht.