Een krasse knar, 70 jaar oud: Manitoba

Ik ben aanbeland in het laatste hoofdstuk van het verhaal over 70 jaar Manitoba. Voor velen van de groep is wat er in dit hoofdstuk staat iets wat ze zelf hebben meegemaakt. En we leven in een tijd waar heel veel herinneringen zijn vastgelegd op onze site. Honderden foto’s kun je er op terugvinden van tal van activiteiten.

We hebben ook een eigen facebookpagina en er zijn heel veel leden van de groep die op hun eigen facebookpagina het hebben over hun groep: Manitoba.

En natuurlijk bezitten we ook een eigen (internet)nieuwsbrief.

Maar wat er nog steeds is naast alles wat we hebben is uiteraard de Bisongeloei. Geen maandblad meer maar enkele malen per jaar verschijnend. En wie daar in terugkijkt leest toch ook heel veel over wat er gebeurde aan de Dodeweg en (ver) daarbuiten. Straks natuurlijk over de Jamboree in Japan waar diverse scouts van onze groep naar toe gaan. Dat is toekomstmuziek, nu terug naar de historie van de groep. Het vorige hoofdstuk eindigde op het moment dat we ons nieuwe gebouw officieel zouden gaan openen. Daar gaan we dus mee van start:

De opening was een feestelijk moment. Het zal wel nooit meer voorkomen dat er zo’n grote uitbreiding zal plaatsvinden! De pers heeft er een aardig artikel aan gewijd. We zullen het de verslaggever maar niet kwalijk nemen dat hij schreef dat Manitoba al sinds 1945 aan de Dodeweg is gevestigd!

Hieronder staan nog wat opnamen van de opening!

 

De week daarna is er weer een gewone activiteit: het groepsweekend op de Waterberg in Arnhem.

In november 2011 wordt Maryzse Roelofsen secretaris van het groepsbestuur, en enkele jaren later na het vertrek van Jan Bergsma voorzitter. In januari 2012 gaat het thema van de bevers veranderen. Hotsjitonia is geen huis meer maar een dorp. Lange Doener is op reis gegaan, hij is niet meer in het dorp. De nieuwe themafiguren zijn op de muur geschilderd, kom kijken in het beverlokaal. De hoofdpersoon is nu Stuiter, een jongen van ongeveer 6 jaar, met figuren eromheen die speciale karaktereigenschappen hebben (o.a. Bas Bos, Rebbel, Keet Kleur). Stuiter voelt zich met elke figuur wel verbonden. Er komen  vaardigheidsinsignes voor de bevers en het spel sluit meer aan op de bevers. Het programma is minder spelletjes imago en meer natuur en scouting. De ervaring is dat de bevers zich nu gemakkelijker in het thema verplaatsen. Zo’n aanpak past precies bij de rest van de speltakken bij de groep

In januari gaat de groep kopje onder in het zwembad van Leusden. Dat is weer eens wat anders dan een kabelbaan. In maart 2012 organiseren de sherrows de groepshike die ditmaal in de bossen van de Lage Vuursche plaatsvindt. Vooraf krijgen de deelnemers zoals altijd een aantal uitstekende tips: Dus denk even na hoe je je rugzak inpakt; doe zware dingen zoals een slaapzak en je matje onderin en probeer alles in je rugzak te krijgen want los bungelende dingen kosten extra energie ook al merkt je dit vaak niet. Verder belooft het een leuk weekend te worden en we wensen jullie alvast veel plezier!

Scouting (en vroeger de padvinderij) is altijd sterk geweest in het opleiden en ontwikkelen van haar leden. Vroeger haalde je je 1e ster bij de welpen, of je werd Kroonverkenner! Leiding kon aan tal van trainingen deelnemen en natuurlijk werd de opzet regelmatig veranderd, maar het uiteindelijke doel niet! In maart 2012 zien we de term Scouting Academy opduiken.

Binnen de groep wordt daarover het volgende gezegd: Als je kijkt op de website van Scouting Nederland kan je daar heel veel over vinden. Het mooie is dat ze de Scouting Academy zo hebben opgezet dat datgene dat je hebt geleerd bij Scouting, je dat ook kan gebruiken bij opleidingen en cursussen buiten Scouting. Daarvoor hebben ze heel veel vaardigheden en technieken omgezet naar competenties. Competenties die ook gebruikt worden in het reguliere onderwijs. Heel mooi, voor diegenen die dat willen. Het is namelijk ook wel complex. Er komen zogeheten praktijkbegeleiders bij de groep.

Op 24 maart 2012 is er het Manitoba Lente Diner. Een diner om geld in te zamelen voor de laatste loodjes van de bouw van het clubhuis! Iedereen van Manitoba is hiervoor uitgenodigd: Leiding, jeugdleden, ouders, broertjes, zusjes, opa’s, oma’s, vriendjes & vriendinnetjes. Om iedereen de gelegenheid te geven om het diner bij te wonen hebben we een klein groepje vrijwilligers bereid gevonden om tijdens het diner aan het werk te zijn. De meerderheid van de vrijwilligers kan dan ook een keer ’te gast’ zijn!

Bij de redactie van de Bisongeloei is het volgende de redactie steeds een gevecht om het voor elkaar te krijgen om hem uit te laten komen. Aldus de redactie in augustus van 2012. En daarmee het zelfde geluid uitend van elke redactie sinds de oprichting van de Bisongeloei! En de vraag hoe je kunt voorkomen dat het steeds zo’n klus is om alle stukjes binnen te krijgen komen tal van ideeën! En een oproep als deze:  Wij hopen in elk geval vandaag of morgen nog een hoop stukjes, foto’s, wist-u-datjes en andere hilarische quotes over zomerkampen binnen te krijgen zodat wij alsnog voor de ‘laatste’  opkomst een mooie bison in elkaar kunnen draaien. Deze graag UITERLIJK donderdag 23 augustus voor 14.00 inleveren zodat de redactie een record bisonmaken kan gaan doen! En hij komt drie jaar nog steeds uit!

Ouderparticipatie is iets wat bij Manitoba er al veel eerder was dan 2012 maar de noodzaak om te helpen bij het onderhoud is wel wat dringender dan voorheen. Veel klussen zijn er. Dirk Jan Bleijerveld is coördinator en hij spoort ouders regelmatig aan om betrokken te worden bij de groep. En inderdaad melden zich ouders aan! Bert Meijer treedt in november 2012 aan tot het stichtingsbestuur. Wil Swinkels neem dan afscheid van de groep. De afstand naar zijn woonplaats Boxtel (Lennisheuvel) is niet eens het grote bezwaar, maar er is een tijd van komen enz.

Manitoba verliest met hem een eminente penningmeester die met zijn contacten en manier van werken heel veel voor elkaar kreeg. En gezegend met oren die luisteren naar jongeren!

We hebben een nieuw gebouw erbij, kosten voor verlichting en verwarming zijn gestegen. Vroeger was het gasverbruik 1600 kuub, inmiddels 4000 kuub. Elektriciteit: verbruik in de oude situatie was 7033 kWh, nu 14000 kWh, is dus verdubbeld. Ook Sinterklaas moet het dat jaar met minder doen. Paarden zijn duur maar auto’s ook:

Een sfeerbeeld uit maart 2013: Er is geld nodig voor de toiletten, we proberen dit te bekostigen uit de verkoop van overbodige spullen zoals CV, hete lucht blazer en een legionella lamp. er is nog ongeveer 15 mandagen nodig om de toiletgroep af te maken. Dirk Jan en Jan Bergsma willen door de week wat extra tijd nemen om de streefdatum van 11 april proberen te halen. Beide toiletgroepen moeten nog verder afgewerkt worden. Het spatscherm in de douche moet iets ingekort worden zodat er wat meer ruimte in de douche komt. En er is nog veel meer te doen.

En we gaan duurzamer werken. Er verschijnt zelfs een heus persbericht! Als uitvloeisel daarvan gaan we frituurvet inzamelen, waar we dan ook iets aan verdienen.

Een dieptepunt is wel dat we onze derde welpenspeltak – die van de gemengde welpen – moeten gaan opheffen. Uit een verslag:

Er volgen enkele maanden van nadenken hoe we verder moeten gaan, maar er is doodeenvoudig geen leiding beschikbaar voor deze speltak. Dus wordt met ingang van september 2013 het aantal speltakken met één teruggebracht.

In juni 2013 is er nog wel een fantastisch geslaagde vossenjacht in de Hamershof!

Oscar Landman kreeg op zaterdag 19 oktober 2013 een zilveren waarderingsteken. Oscar kwam in augustus 1982 bij de welpen en heeft alle speltakken doorlopen.

In november 2013 krijgen we in de persoon van Eric van Schaik een nieuwe voorzitter als opvolger van Evert Smink. Bij zijn presentatie meldde hij dat hij afkomstig is van Cay Noya. Dat zou dan de vijand zijn. Anno 2013 liggen de verhoudingen tussen de diverse groepen uit de regio wel wat anders dan vroeger. De competitie is al lang niet meer dan ze was. Scouting zit in zijn bloed en in heel veel vrije tijd.  Evert zit in november 2013 voor het laatst voor. Hij maakt nog wel mee dat de gemeente Leusden aardig de mist ingaat met de toeristenbelasting. Uit de nieuwsbrief en de krant:

Frits van Breda is een oude rot in het scoutingvak. Hij was oubaas van de Amersfoortse Voortrekkers in de jaren 70 en bovendien een prima pleitbezorger van onze groep. De ellende werd veroorzaakt doordat de gemeente klakkeloos voorbeelden van verordeningen overnam. Uiteindelijk is alles goed gekomen.

 

Op 11 januari 2014 is er weer een echte Manifam. Uit de uitnodiging:

 

De manitoba familiedag, de nieuwjaarsborrel van de groep  Tijdens deze dag heeft u de kans om te zien waar uw kind elke zaterdag bezig gehouden wordt. Er is de mogelijkheid om de leiding van uw kind te spreken in een informele setting, onder het genot van een hapje en een drankje.  Om te zien wat de speltakken het afgelopen jaar gedaan hebben is er een doorlopende diavoorstelling. Voor deze voorstelling is er een selectie gemaakt van de mooiste plaatjes van alle speltakken en groepsactiviteiten. Er is een mogelijkheid om boven een vuur een broodje te bakken, een engeltje te paard klaar te maken of lekkere marshmallows te roosteren. En er is nog een lekkere snack met Nutella. We hopen u allen op 11 januari te ontmoeten aan de Dodeweg.

In maart 2014 neemt ook Jan Bergsma afscheid van de groep. Ik heb zowel met hem als met Evert Smink een interview gehouden.

(hier pdf van interview met Evert

(hier pdf van interview met Jan)

Op 14 maart 2014 is het gehele verenigingsbestuur compleet. De nieuwsbrief vermeldt het volgende:

In april 2014 hebben we een groepshike in een grappig thema. De pers besteedt er aandacht aan:

 

 

 

 

 

 

 

Helaas is met het opheffen van de speltak van de gemengde welpen het leidersprobleem niet opgelost. Bij de meisjeswelpen moeten ouders bijspringen. Gelukkig kan de speltak in september gewoon van start gaan.

De zomerkampen in 2014:

 

Sherrows: Naar Zwitserland geweest, ging goed. Leerzaam, (ver)bindend, leuk, vochtig en enerverend kamp.Ook de deelnemende sherrows waren erg enthousiast.

 

Gidsen: het was (te) ver fietsen, medische verzorging goed, themafiguren goed en erg leuk kamp.

 

 Verkenners: Superkamp met goede activiteiten

JW: superkamp, geen problemen, gezellig en geen gedoe met de jongens. Thema kwam iets minder uit de verf, wel 2 leuke themafiguren.

MW: leuk kamp, met ‘Peppie en Kokkie’ als kookstaf. Geen ongelukken, veel zon en mooi weer, Dolfinarium was heel leuk

Stam: als seizoensafsluiter jacuzzi gebouwd, was een succes maar was erg warm.

Op 14 november 2014 besluit de Algemene Ledenvergadering tot oprichting van een Club van 100. Doel is 5-jarig contract af te sluiten met donateurs voor fiscaal aftrekbare donatie. De plannen worden verder uitgewerkt.

Verder vragen zaken als de bouw van een goed en nieuw piohok aandacht, moeten we alert zijn op legionella in de douches en moet er nagedacht worden over de kampvuurkuil. Het vernieuwen van de kampvuurkuil mag niet ten koste gaan van de sfeer.

 

 

Wat de groep ook al jaren doet is de Manitoba wijnactie aan het eind van ieder jaar. We maken een prijsafspraak met een slijter en verkopen de wijn tegen winkelprijs aan de ouders van onze leden. De proeverij is altijd heel gezellig met onze eigen amateur wijnkenner Alexander die de wijnen aan elkaar praat.

 

Een andere inmiddels opgebouwde traditie is het Stamfest. Dat wordt op 14 maart 2015 gehouden in ons gebouw. Uit de uitnodiging:

Zaterdag 14 maart is het Stamfest. Dit zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn. Iedereen (18+) is van harte uitgenodigd om een drankje te komen doen deze avond!

We zijn nu nog druk bezig met de voorbereidingen, met name het in thema steken van het feest.
Daarvoor hebben we nog een heleboel foute themamaterialen nodig.
Ideeën hiervoor zijn bijvoorbeeld:
– Oude gordijnen (hoe fout zijn gordijnen op een feest?! ;))
– Oude witte gordijnen (we kunnen er dan bijvoorbeeld bloemetjes op schilderen)
– Roze dingen
– Kleerhangers: voor onze garderobe
– Anderszins foute dingen.

In het voorjaar gaan een aantal leden collecteren voor het Oranjefonds (fonds voor samenlevingsinitiatieven). Het is al  bekend van de NL Doet-dagen maar sinds vorig jaar is men ook gestart met de mogelijkheid om te collecteren. Van de opbrengst mag de vereniging de helft houden en dat is een welkome aanvulling op het  budget.

Ook in maart 2015 komt er al veel meer duidelijkheid over de MUK in juni 2015 in Overasselt.

Op 20 maart 2015 is het piohok nagenoeg klaar. Vanwege houtwormproblematiek mag er absoluut geen stookhout in de lokalen worden opgeslagen. Bestrijding heeft ons veel geld gekost dus dat willen we niet nog een keer. Bestrijding geeft geen garantie als je opnieuw onbehandeld hout binnenbrengt. Voorts wordt er werk gemaakt met het veranderen van opstelplaats van de verkenners en de gidsen. Voor de kampvuurkuil wordt een commissie gevormd. Op dezelfde dag wordt Erik Lepelaar als praktijkbegeleider bij de groep voorgesteld Hij is ouder van een Bever!

Op 18 en 19 april 2015 vindt de traditionele groepshike plaats georganiseerd door de sherrows met als curieuze opmerking dat voor de gidsen en verkenners die de Cito eindtoets de week na de groepshike moeten maken wordt aangeboden zaterdagavond 20.30 uur naar huis te gaan. Wil je dit, mail dan, dan krijg je meer informatie.

En zo zijn we terecht gekomen in juni 2015. De MUK staat voor de deur. Voor de tweede maal wordt er in Overasselt groots uitgepakt voor een jubileumkamp. Hoe het daar is toegegaan leest u in de Bisongeloei, staat op de website en op facebook en op tientallen pagina’s van de groepsleden van onze groep…………en natuurlijk op de pagina’s van 75 jaar Manitoba op onze site.

Terug naar hoofdstuk 11

Over Scouting Manitoba

In 2020 bestond Scouting Manitoba 75 jaar! En dat is nog maar het begin. We zijn een informele en gezellige groep.
Daarbij kennen we allerlei ceremonies, zoals het hijsen van de vlag, de eed en ons groepslied.
Wel vaak met een twist, maar dat merk je vanzelf wel. De scoutingactiviteiten die wij ondernemen zijn divers en spelen zich vooral buiten af.

Scoutinggebouw huren

Midden in het bos, tussen Amersfoort en Leusden, ligt het prachtige clubhuis van onze scoutinggroep. Het heeft een heerlijke nieuwe kampvuurkuil en biedt plaats aan groepen tot vijftig personen. Het gebouw wordt vaak verhuurd aan (sport)verenigingen en scholen, voor kampen, overnachtingen en andere meerdaagse bijeenkomsten.

Lid worden van Scouting

Scouting is een te gekke bezigheid voor jong en oud vanaf 5 jaar. De scouting-activiteiten zijn heel divers en natuurlijk afhankelijk van de leeftijd. We zijn met alle leeftijden veel buiten, in de natuur. We vinden het leuk om een vuurtje te stoken, waar we dan ook op koken. We bouwen grote boomhutten, doen aan boogschieten of lopen een speurtocht.