Veiligheid wordt een thema

1997 begon met een bezoek aan het gemeentehuis van Leusden voor de behandeling van een klacht in het kader van de klachtenregeling. Een ambtenaar van de gemeente was bij de aanleg van de riolering wat nonchalant omgesprongen bij het neerleggen van zand (vlak vóór de deur) en ondanks toezeggingen werd er niets aan gedaan. Henk de Ruig had er stevig van gebaald. Een goed gesprek met een andere ambtenaar deed de lucht weer klaren!!!

In de jaren 90  jaren verscheen er regelmatig een nieuwsbrief. Ondoenlijk om ze allemaal hier op te nemen, maar deze is interessant genoeg. Het bevat een lang interview met de penningmeester uit die tijd, Gert Houkes. Iemand die zeer betrokken was bij de groep. Door een verhuizing moest hij afscheid nemen.

De tweede reden is dat op de foto prominent onze poort in beeld komt. We hadden dit ons zelf beloofd bij het jubileum van 1995. Helaas houdt zo’n toren het niet lang uit. Met al dat touwwerk! Hooguit een jaar of tien.

Op 21 juni 1997 beleven we de Manifam voor het eerst in de maand juni. Voor de sportievelingen onder de bezoekers is er een fiets- en wandeltocht. Deze zijn 25 km of 10 kilometer. De start is tussen 12 en 14 uur. Volgens de aankondiging worden er onderweg diverse activiteiten gehouden. Bij terugkomst staan er een barbecue en diverse soorten salades klaar. Het is een echte familiedag waar iedereen (ook Opa en Oma) welkom is.

Eind 1997 hebben we 19 bevers, 30 jongenswelpen, 27 meisjeswelpen, 18 verkenners, 24 gidsen, 25 sherrows, en 3 stamleden die ook leiding zijn, 26 man leiding en 7 bestuursleden. Totaal 179 leden. Dat is ten opzichte van 1996 (173 leden) weer wat minder leden.

Wie waren er leiding eind 1997? Bij de bevers Mariken van Petegem; bij de jongenswelpen Christiaan de Ruig en Elena Francissen. Bij de meisjeswelpen Ivo Beutick, Suzanne Uilenbroek, Wouter v.Wandelen en Richard de Ruig. Peter Luitjens, Marco Keja, Paul de Ruig en Arjan van de Broek vormde de verkennersleiding. Roel en René Kamerling en Marjolein van Wandelen deden de gidsen. Marcel Hellinghuizen, Marcus Huster en Jean Luc Houkes vormden de leiding van de sherrows. Menno Grijpma begeleidde de stam

In mei 1998 zitten we middenin een discussie of we een tweede inrit moeten maken om het autoverkeer op ons terrein in goede banen te leiden. Rond het middaguur is het spitsuur. De veiligheid van de kinderen was in het geding. Uiteindelijk is er een aparte fietsingang gekomen, en nog veel later is het veiliger gemaakt op de Dodeweg zelf.

Suzanne Uilenbroek is redacteur van de Bisongeloei. Zij schreef daarin special voor de ouders een pagina vol. De moeite waard

Op 9 september 1998 laat Berdien/Bert Kaal het volgende weten. De brief luidt: Er is een tijd van komen en van gaan. Ik heb ook vele zien komen en weer gaan. Voor mij is door medische omstandigheden ook een tijd van gaan aangebroken, hoewel het mij moeilijk gaat, maar mijn plaats is al ingenomen door Jeroen en Henk. Voor mij is het altijd een plezierige vrijetijdsbesteding geweest en daarmee heb ik me dienstbaar gemaakt voor de jeugd.

Wie Berdien/Bert heeft gekend kan het nauwelijks met mij oneens zijn als ik zeg dat de groep en zeker het groepshuis er anders uit zouden hebben gezien als Berdien/Bert er niet was geweest. Soms eigenzinnig, maar altijd bereid om te helpen en dingen te doen die een ander liet liggen.

In 1998 nemen we afscheid van hopman Bert Beutick, die pas bij de groep kwam nadat zijn zonen en dochter (Robert, Ivo en Manon) bij de groep waren gekomen.

 

Bert was een geweldige hopman. Vandaar de foto van de reünie uit 2005. Net als Gert Houkes werd dat beloond met het zilveren waarderingsteken van scouting Nederland

In 1999 was er weer een traditionele boerenkoolmaaltijd, alhoewel dit lijkt mij geen boerenkool. Soms werd dat door iets anders afgewisseld. Boerenkool en brood gaat niet echt samen, maar wat was het dan wel. Boerenkool?

In dat zelfde jaar organiseert de stam/leiding weer de trappershike met Pasen in Harderwijk. En wie kwam er langs?

Veel inwoners van Leusden komen er in 1990 achter dat ze plotseling meer marsen zijn gaan eten want regelmatig komen er welpen en verkenners langs om weer een pakket marsen te verkopen.

Een record aantal dozen worden verkocht. We halen de landelijke scoutingpers.

Of het jaar 2000 nog op een bijzondere manier door Manitoba is ingeluid, vermeldt het archief niet. Zeker is wel dat Harm Jaap Roetman en Marinka van Dijk vroeg in dat jaar ja tegen elkaar zeiden en dat op 30 januari 2000 Kirsten Hellinghuizen werd geboren. Ze is waarschijnlijk hét lid van Manitoba dat het dichtst bij de wisseling van het millennium is geboren.

De notulen van de kleine groepsraad van 28 januari 2000 bevat direct al een flinke dosis humor. Er staat: vier nieuwe bevertjes, schatjes! De knuffelhoek gaat eruit. Direct afgestraft dus!!! In het verslag van de groepsraad van 3 maart 2000 staat dat de knuffelhoek van de Bevers er uit is. Brandde mooi.

De zomerkampen zijn uiteraard het hoogtepunt voor welpen, verkenners, gidsen en sherrows. De jongenswelpen gaan naar Hilversum. Oom Dagobert treedt er op!!! Bij de verkenners gaan Joop van Opijnen en Jan Bergsma als kookstaf mee. Dat doen ze heel veel jaren.

Dat een thema van heel lang geleden regelmatig terugkomt zien we als het verslag van de kleine groepsraad van 19 januari 2001 wordt nagelezen: er is tijdens het winterkamp een discussie gehouden over de leeftijdsgrenzen bij de stam. Er is besloten een grens van 17-23 jaar in te voeren. Daardoor zijn de 3 oudste stamleden opgestapt. Er bestaat de indruk dat het niet is wat de hele stam wil en dat meerdere stamleden gedemotiveerd geraakt zijn voor de stam . Discussies over leeftijden, We zagen ze al in 1967!!!

Veiligheid wordt vanaf 2000 een steeds belangrijker thema. Op 29 november 2001 wordt een gebruiksvergunning verleend in het kader van de brandveiligheid. In 2002 houdt de groep zich heel erg bezig met de eisen die de brandweer oplegt in het kader van de brandveiligheid. De gemeente Leusden is daarin heel voortvarend en zet de groep sterk onder druk. Niet geregeld, dan ook geen overnachtingen meer. Met de name de brandmeldinstallatie is een kostbare investering en blijft dat ook in de toekomst. Dergelijke apparatuur moet worden onderhouden en te zijner tijd worden vervangen. ARBO wordt ook binnen scouting een steeds belangrijker onderwerp en ook Manitoba krijgt er meer mee te maken. Vooral op papier. Het lijkt er op dat het op papier hebben staan doel op zich is geworden. Gelukkig heeft de groep veiligheid hoog in het vaandel en gaat men het overleg aan.

Sinds heel lang is de groep betrokken bij de dodenherdenking op 4 mei in Amersfoort. Er wordt bij de Stenen Man nabij het voormalige kamp Amersfoort de wacht gehouden. Een opname uit een willekeurig jaar:

Harry Potter is de figuur die op 23 februari 2002 bij de groepsmaaltijd aanwezig is.  Maar hij moet wel zijn bord onafgewassen mee terug nemen! En dat voor Harry Potter.

In juli 2002 wordt de penningmeester van de groep voorzitter en laatstgenoemde wordt gewoon lid. Eind 2002 zien wij dat de kwaliteit van het dak van het groepshuis niet al te best meer is. Dat mag ook wel na bijna 20 jaar!! Want zo oud is het dan ook bijna!! Het Algemeen bestuur van de stichting vindt dat aanpak gewenst is en dus wordt er nagedacht wat te gaan doen in de komende jaren. En wie wordt er in september 2002 penningmeester. De vader van de in oktober 1993 gekomen Eline en in oktober 1997 gekomen Maaike: Wil Swinkels!

Terug naar hoofdstuk 8

Verder naar hoofdstuk 10

 

 

 

Over Scouting Manitoba

In 2020 bestond Scouting Manitoba 75 jaar! En dat is nog maar het begin. We zijn een informele en gezellige groep.
Daarbij kennen we allerlei ceremonies, zoals het hijsen van de vlag, de eed en ons groepslied.
Wel vaak met een twist, maar dat merk je vanzelf wel. De scoutingactiviteiten die wij ondernemen zijn divers en spelen zich vooral buiten af.

Scoutinggebouw huren

Midden in het bos, tussen Amersfoort en Leusden, ligt het prachtige clubhuis van onze scoutinggroep. Het heeft een heerlijke nieuwe kampvuurkuil en biedt plaats aan groepen tot vijftig personen. Het gebouw wordt vaak verhuurd aan (sport)verenigingen en scholen, voor kampen, overnachtingen en andere meerdaagse bijeenkomsten.

Lid worden van Scouting

Scouting is een te gekke bezigheid voor jong en oud vanaf 5 jaar. De scouting-activiteiten zijn heel divers en natuurlijk afhankelijk van de leeftijd. We zijn met alle leeftijden veel buiten, in de natuur. We vinden het leuk om een vuurtje te stoken, waar we dan ook op koken. We bouwen grote boomhutten, doen aan boogschieten of lopen een speurtocht.